top of page

תכנון תקופת הזקנה - ייפוי כוח מתמשך

התפתחות הרפואה והעלייה בתוחלת החיים, לצד שינויים במבנה החברה והמשפחה, שינו לבלי הכר את השנים האחרונות לחייו של האדם המודרני.

אם בעבר, היה ברור, מכוח חוק או מנהג, כיצד יחיה אדם בתקופת זקנותו, מי יטפל בו וכיצד - היום, כאשר לעיתים קרובות מדובר בתקופה ארוכה הרבה יותר, הדבר ברור הרבה פחות.

לעמימות יש מחיר  - שלילת האוטונומיה של הזקן בנוגע לגוף ולרכוש, סכסוכים בנוגע לטיפול בו ובמקרים חמורים: עושק והזנחה.

אמצעי המניעה, הוא תכנון מוקדם צופה פני עתיד. תכנון מושכל וקפדני, העוסק בשאלות הנוגעות לגיל המבוגר בחייו של אדם: מהטיפול ברכושו, דרך שאלות הנוגעות לאורח חייו וכלה בסוגיות העוסקות בטיפול הרפואי בו.

על אפוטרופסות

על אפוטרופסות

עד לא מזמן, כאשר אדם הפך מוגבל - שכלית, נפשית, פיזית או כולם ביחד ולא היה יכול  עוד לדאוג לעצמו, הפתרון האפשרי היחיד שעמד בפני יקיריו היה לרוץ לבית המשפט ולבקש שימונה לאותו אדם, אפוטרופוס לגוף ו/או לרכוש .

מינוי אפוטרופוס היא פעולה קיצונית. לעיתים קרובות המשמעות של מינוי אפוטרופוס היא מהפך מושלם מאדם עצמאי שמנהל את ענייניו, לחסוי בלי מילה.

כשמתגלע סכסוך בין בני המשפחה, בבשאלה מי יהיה האפוטרופוס וואיך יפעל, המצב עלול אף להחמיר. במקרים כאלה, בית המשפט נוטה למנות אפוטרופוס חיצוני - בעל מקצוע או חברה, אשר אינם מכירים את אותו אדם באופן אישי.

האפורופוס החיצוני, אשר לאו דווקא חש מחוייבות אישית לשלומו וכבודו של אדם שמונה לו אפוטרופוס, עשוי להחליט החלטות אשר יעמדו בניגוד לצרכיו ולרצונותיו,לפעמים אפילו בלי להתכוון.

ייפוי כוח מתמשך

ייפוי כוח מתמשך

מה זה?

כדי למנוע כמה שניתן אפוטרופסות, העניק המשפט הישראלי, כלי חדש- ייפוי כח מתמשך. באמצעות ייפוי כוח מתמשך יכול כל אדם לתכנן את העתיד היום, כדי להבטיח שבחולשתו יוכל להמשיך חיות את חייו בהתאם לרצונו ולצרכיו.

במסגרת ייפוי הכוח המתמשך, יכול כל אדם לקבוע:

  • מי יקבע שהוא כבר לא יכול לבד - בן הזוג/ הרופא/ הבנים/ הבנות /כולם ביחד

  • מי ינהל את הרכוש שלו ומה הדרך שבה הרכוש יתנהל (לתת הלואות לנכדים?);

  • מי ידאג לו ויטפל בו ומה הם כללי היסוד שינחו אותו (להישאר בבית או ללכת למוסד?)

  • מי יחליט איזה טיפול רפואי יקבל (כן קולונוסקופיה?);

  • מי יפקח על אותם מיופי כוח?

  • ועוד... בהתאמה מדוייקת לצרכי אותו אדם.

 

המטרה היא להבטיח את זכותו של האדם לשמירה על כבודו ולשמור על זכותו לשלוט במה שיקרה לו בעתיד.

איך עושים?

כדי למנוע שימוש לרעה בייפוי הכוח המתמשך, החליט המחוקק כי רק עורכי דין אשר הוסמכו על ידי האפוטרופוס הכללי יוכלו לערוך את ייפוי הכוח.

עד היום הופקדו עשרות אלפיי ייפוי כוח אצל האפוטרופוס הכללי והמספר רק עולה.

אני עצמי הגשתי בשם לקוחותיי עשרות ייפויי כוח מתמשכים. בדרך כלל בסופו של הליך משפחתי מרגש ומקרב. אני מקווה שיבוא יום וכל אדם, בכל גיל, יפקיד ייפוי כוח מתמשך ויממש את זכותו לשלוט בחייו.

לדעתי, על כל אדם להקדיש זמן ומחשבה ולתכנן עוד בעודו צעיר בגופו ו/או בנפשו את תקופת הזקנה המאוחרת בה לא יוכל עוד לטפל בענייניו בעצמו, ולעגן את החלטותיו עם הכלי החשוב הזה - כדי להבטיח שהן תתקיימנה. 

אם מעניין אותכם - כתבתי עוד על תכנון הזקנה במאמר שהתפרסם ב-mako. 

הנה הקישור.

דברו איתי

edited_pic.png

0522225621

התומר 4 כניסה ג', ירושלים

בקרו ב-פייסבוק שלי (יש שם מלא דברים מעניינים)

bottom of page